Hoe was jouw geboorte?

Een Ogenblik voor jezelf Anita Dokter
Hoe was jouw geboorte?

Jij denkt vast net als ik bij geboorte aan een nieuw leven, aan een klein kwetsbaar mensje dat hulpeloos op deze wereld is gekomen.

Wist je trouwens dat onze geboorte bepalend is voor de rest van ons leven? Het schijnt zelfs de vreselijkste ervaring te zijn die een mens fysiek moet doorstaan. Gelukkig dat ik me er niets meer van kan herinneren.

Bepalend voor de rest van je leven? Ja, je geboorte is het fundament voor hoe je in het leven zal staan en gaan. Zo kun je stellen dat mensen die een snelle bevalling hebben doorstaan, snel in handelen en denken zijn. Diegenen die moeizaam ter wereld kwamen, wandelen moeizamer door het leven. Kort door de bocht? Nou, het stemt mij zeker tot nadenken.

Vraag eens aan je moeder, voor zover je het niet weet, hoe de bevalling was en hoe je geboorte verliep. Het lijkt mij een interessant gesprek en een onderzoekje zeker waard.

Waarom schrijf ik dit allemaal? Ik zit middenin een prachtig boek: ‘Dagboek van de ziel’. Daarin gaat het over de verschillende fases van een mensenleven. Iedere fase kent een leerperiode, geeft een cadeautje en daagt je uit. Een fantastisch boek wat je leert om opnieuw te kijken, opnieuw te ervaren en te onderzoeken.

Bij geboorte kun je namelijk ook denken aan een nieuw begin: een nieuwe baan, een nieuwe liefde, een nieuwe uitdaging.

Ik ontdekte dat ik heel vaak de geboortes in mijn leven onbewust meemaak en vooral de leuke onthoud. Een logeerpartij van ons kleinkind of een nieuwe vriendin. Niet de momenten die zwaar aanvoelen waarin ik dan kies voor de ongelukkige kant van het gebeuren. Met als gevolg dat ik de geboorte van die gebeurtenis niet zie.

Het doet mij denken aan het overlijden van mijn vader, vorige week 10 jaar geleden.   Het eind van zijn leven was voor mij ook een nieuw begin: een geboorte van een leven zonder vader. Het voelde toen zo zwaar dat ik dat nieuwe begin in mijn leven niet kon zien. Dat het einde van zijn leven ook een nieuw begin betekende. De door emoties vertroebelde gedachten en een ego dat wilde dat ik rouwde en beladen en zwaar door het leven ging. Een last waaronder ik bezweek en die ik niet lang mee kon zeulen. Uiteindelijk heb ik het van me afgegooid.

Nu 10 jaar later zijn de scherpe randjes van het verdriet om het gemis eraf en ruimte ontstaan om mijn vader mee te dragen in mijn hart.

De tijd is hierin een goede vriend en helpt me te leren kijken naar nieuwe geboortes. Want dat ben ik gaan doen: kijken naar nieuwe geboortes. Door die te zien in mijn leven, zie ik de nieuwe uitdagingen die er elke dag zijn en kan ik me daarop richten.

De geboorte van gebeurtenissen bewust beleven, zorgt bij mij voor een ontspannende manier van kijken naar het leven.

Daar helpt ook het maken van een SoulCollage®kaart bij.

En dit is een prachtig thema voor een SoulCollage® kaart: de geboorte.

Verlang jij ook naar een andere kijk op gebeurtenissen?

Doe mee met een workshop SoulCollage® en ontdek wat de kracht van afbeeldingen brengt.

Deze workshop wordt gegeven bij Flow Plaza in Haarlem,

16 maart  2018 van 13.30 uur – 17.00 uur.

De workshop kost € 35,00 en is inclusief materialen, koffie, thee, work-out.

Voor meer informatie en inschrijven: