Ik begrijp het niet?

Een ogenblik voor jezelf Anita Dokter

Gisteren had ik een gesprek met iemand over een onderwerp dat ik niet begreep. Als ik vroeger iets niet begreep dan zweeg ik daarover. Ik zocht het later op in boeken of op internet. Ik zei absoluut niet dat ik het niet begreep.

Ik vertelde haar dat ik het niet begreep en of het ze het opnieuw wilde uitleggen. Ze zuchtte en begon opnieuw. Ik voelde dat ze geërgerd was en luisterde daardoor helemaal niet meer naar wat zij zei. Einde van het verhaal: ik begreep het nog niet. Ik bleef hangen in het feit dat zij zich ergerde. Zij was klaar met haar verhaal en keek mij bevestigend aan…

Ik keek haar aan en probeerde mijn bonkende hart tot een langzamere slag te krijgen. Ik zei: ‘Het spijt me enorm, maar ik begrijp het niet, omdat ik afgeleid was’. Ik nam een volgende hap adem en vertelde dat ik dacht te voelen dat ze zich ergerde aan mij. Ze keek me verbaasd aan: “Ik ben inderdaad geïrriteerd, dat klopt, maar dat komt niet omdat jij mijn uitleg niet begrijpt”. Ze vervolgde het gesprek en koos andere woorden. Uiteindelijk begreep ik door een andere woordkeuze haar verhaal.

Wat gebeurde er bij mij? Ik maakte een verhaal van het feit dat zij zich irriteerde. Ik trok het naar mij toe met de gedachte dat ze mij dom vond, omdat ik het niet begreep. Narratieve gedachten noemen ze dit. Verhalen maken van dingen die je voelt. Je gevoel is juist, echter dat gevoel vertelt jou wat over jezelf en niet over die ander. Ik voelde mijn onzekerheid en projecteerde dat op haar.
Mijn stoerheid om het te durven zeggen, was een beslissing vanuit mijn hoofd en niet vanuit mijn hart. Daarom voelde ik de onzekerheid in mijn lijf. Daarom klopte mijn hart sneller toen ik vertelde dat ik was afgeleid. Conclusie: ik ben nog steeds te onzeker om te uiten dat ik iets niet weet.

Mijn hoofd daagt mij uit om mijn angsten aan te gaan en mijn lijf hobbelt erachteraan. De kunst is natuurlijk dat dit vanuit mijn lijf, mijn intuïtie gaat gebeuren. Door met een rustig kloppend hart te vertellen dat ik het niet snap, laat ik een natuurlijk proces ontstaan. Als ik dan vervolgens zonder te projecteren voel wat er in mijn lijf gebeurt, ben ik al een heel stuk verder.

SoulCollage® helpt mij te ontdekken welke onzekerheden er nog meer in mijn lijf en hoofd zitten. Onbewuste processen die duidelijk zichtbaar worden.
Ontdekken dat ik afbeeldingen op een kaart intens kan voelen en mijn lijf direct weet wat het betekent, is voor mij een waar geschenk.

Bij SoulCollage® noemen we dat de schaduw: het te veel of te weinig van iets, wat naar voren komt als je een kaart intuïtief hebt gemaakt. Seena Forst, de grondlegster van SoulCollage®, noemde dat het goud in de kaart.
Juist dat goud helpt schaduw naar het licht te brengen. Daarbij bepaal ik zelf hoeveel schaduw ik wil onderzoeken en hoe diep ik ga in mijn onderzoek. En zo bouw ik verder aan mijn zelfontwikkeling.

Herken jij onzekerheid in je lijf en merk je dat het je blokkeert?

SoulCollage® helpt je op een creatieve manier hierna te kijken.

Zin om samen te onderzoeken?

In het najaar zijn er diverse vrijdagmiddagen om mee te doen met een workshop SoulCollage®.