Ik ga op vakantie en ik neem mee!

Eenogenblikvoorjezelf Anita Dokter

Ik was op vakantie in Frankrijk en ik werkte aan SoulCollage®. Ja voor mij gaat dat ‘gewoon’ door als ik op vakantie ben. Je moest eens weten waar ik allemaal de afgelopen 2,5 jaar collages heb gemaakt. Ik herinner me vorig jaar in een hotel in Duitsland, als een verslaafde zat ik aan een piepklein tafeltje een kaart te knippen uit de plaatselijke folders, zonder kartonnetje maar wel op het formaat van een meegenomen kaart. Ik moest en zou een kaart maken.

Mijn partner was op de fiets de omgeving aan het verkennen en ik was aan het knippen en plakken. In die week vakantie heb ik drie kaarten gemaakt en deze brachten me prachtige boodschappen waar ik mee verder kon. En dan die keer in Zuid-Frankrijk toen ik de visualisatie voor de workshop ‘Godinnen’ schreef. Ik ging helemaal op in de Griekse wereld en iedere keer als ik opkeek, zag ik de oude gebouwen en tempels met olijvenbomen staan. Ik schrok me rot toen de eigenaresse (een omvangrijke Demeter) mij een heerlijk glas koude limonade kwam brengen. Het leek of dat ze zo mijn Griekse wereld in kwam wandelen in haar lange zonnejurk!

Op reis gaan er sowieso altijd een aantal kaarten mee. Het liefst ‘ongelezen’ kaarten, maar ‘oude’ gedienden mogen uiteraard ook mee. Welke neter wil er mee op vakantie? Welke neter helpt me ontspannen deze vakantie? Welke neter brengt mij plezier deze vakantie?  Trouwens niet alleen op vakantie gaan er kaarten mee. Als ik een belangrijk gesprek heb of ik onderga een voetreflextherapiebehandeling, zit er altijd een kaart in mijn tas. Zo trek ik iedere maandagochtend een kaart voor mijn werk. Op een standaardje naast mijn telefoon staat de neter mij bij in alle processen die op mijn werk spelen. Er is een collega die iedere maandagochtend de kaart komt ‘bekijken’. Inmiddels heb ik haar al uitgelegd hoe het proces van SoulCollage® werkt. Voorzichtig is ze nu begonnen om mijn kaart te lezen. Terwijl ik uitleg dat het niet zo werkt, vertelt zij wat ze ziet en wat het met haar doet. Soms hebben we voor de koffie al uitgebreide gesprekken over van alles en nog wat.

Een kaart van een ander bespreken/lezen zet prachtige gesprekken in beweging. Tijdens de workshops leg ik altijd uit dat binnen het proces van het lezen het belangrijk is dat de stille getuige en de schrijver oordeel loos aanwezig zijn terwijl zij luisteren naar wat de ‘lezer’ ervaart. Op dat moment is er geen ruimte voor meningen van anderen. Juist de kracht van het uitdijen van de woorden is een mooi proces. Soms worden er woorden uitgesproken die nog nooit geluid hebben mogen krijgen. Nadat de lezer haar kaart helemaal heeft gelezen, wordt dat wat ze heeft gezegd, voorgelezen. Soms is er ontroering of verbazing over de woorden die zijn gezegd. Het blijft een fascinerend proces. Juist omdat je afspreekt om integer met elkaar om te gaan en elkaar te laten zijn binnen het proces, ontstaan er verdiepingen en tegelijkertijd ontstaat er verbinding als groep.

In de afgelopen vakantie gaf ik 2 workshops, begeleide ik 2 readingen en gaf ik een aura-reading. Het voelde niet als werk, het voelde als vakantie. Voor mij loopt dat helemaal door elkaar heen en dat is goed. En nu terug in Nederland gaat dat gewoon door.

Heb jij ook zin om een middag op vakantie te zijn?

Kom lekker, knippen, scheuren en plakken tijdens een workshop SoulCollage®.

Op vrijdag 24 augustus 2018 is er volop mogelijkheid om te ontdekken welke afbeeldingen jou wat te vertellen hebben.