Stroomt het bij jou ook?

Een Ogenblik voor jezelf Anita Dokter

Stroomt het bij jou ook?

Het voorjaar komt eraan, je merkt het aan je omgeving. De bollen schieten de grond uit, de eerste lammetjes worden geboren en de vogels draaien overuren om hun nest te maken. De zon schijnt weer lekker en de temperatuur gaat vaker richting de 15+.
Net als in de natuur is het voor de mens een nieuw begin na een lange koude winter.
De stapels reclameblaadjes van diverse tuincentra en woonwinkels blokkeren dagelijks de ingang van mijn huis. “Ga erop uit”, schreeuwt een reclameblok op tv en om de haverklap komen er aanbiedingen om snel af te vallen, zodat je in juli met een strak lijf naar het strand kunt.
Ik ken mensen om mij heen, inclusief mezelf, die wel meedoen aan het blij zijn met het voorjaar, maar er stiekem toch nog niet aan toe zijn. Die wel genieten van het zonnetje, van het vaker buiten zijn, van de bloemetjes en fluitende vogels…. maar die ook voelen dat er een enorme energie op gang komt waaraan zij zich nog niet kunnen laven.
In de loop der jaren heb ik ontdekt dat ik een ‘slow starter’ ben als het gaat om het voorjaar en de zomer. Natuurlijk is het heerlijk om daar uiteindelijk van te genieten. Maar is het gek als ik schrijf dat ik toch meer geniet van de herfst en winter?
Misschien komt het wel omdat het voorjaar je als het ware wordt opgedrongen. Je kunt er niet omheen. Het vraagt, in mijn ogen, veel aanpassing, en daar ben ik dan nog niet aan toe.
De kleuren en geuren veranderen, je gaat weer in het licht naar het werk en komt in het licht thuis. Je merkt dat die ramen toch wel erg vies zijn. En daar begint het al, je ziet veel meer en daar moet ik wat mee. Waar ik in de herfst en winter sneller mijn ogen voor sluit, is nu zichtbaar. En zo beginnen de voorjaarskriebels bij mij vaak met schoonmaken en opruimen. En dat is het uiteindelijk, de confrontatie van al dat achterstallige werk in huis en tuin. Het zemen van de ramen, de auto uitmesten, die kledingkast die dringend om een nieuwe indeling vraagt en de stapels plaatjes voor nieuwe SoulCollage® kaarten die overal slingeren…
Oh, dat is het: het vraagt aandacht en het vraagt opruimen, schoonmaken en loslaten om mee te kunnen gaan met de stroom.
En dan uiteindelijk ben ik (vaak pas half juni) gewend aan alle voordelen van het voorjaar en de zomer. Dan pas gaan mijn winterlaarzen uit, kan ik dat nieuwe jurkje eens proberen en heb ik met veel moeite 3 kg eraf.
Heb jij ook moeite om mee te gaan in die stroom van de natuur?
SoulCollage® helpt om te onderzoeken waar het bij jou stroomt en waar het stagneert. Op een creatieve manier geeft het je inzicht in hoe psychische processen bij jou werken. Het helpt je bij het vinden van antwoorden en daagt je uit om jezelf steeds weer opnieuw te ontdekken. Net als de natuur die zichzelf in het voorjaar weer ont-dekt.

Vrijdag 25 mei 2018 is de SoulCollage® introductie workshop vol.

Vrijdag 6 juli 2018 is er nog volop plek!