Boosheid

Boosheid

Ben jij wel eens boos?

Ik ben vaak boos en in het verleden vond ik dat lastig, nu ben ik er blij mee!
De laatste tijd komen er veel boeken, over het onderwerp “boosheid”, onder mijn aandacht.
In tijdschriften lees ik over dit onderwerp en onlangs heb ik een Webinar bijgewoond over boosheid.

Niet voor niets komt dit op mijn pad. Het was en is een onderdeel in mijn leven. Het wordt tijd om daarnaar te kijken, te onderzoeken en leren hoe de boosheid in te zetten.

In alle informatie lees ik vaak, dat het “not done” is, vooral voor een vrouw, om boos te zijn.

Ik ben een vrouw en toch vaak boos? Hoe dan…..?

Mij is aangeleerd om mijn boosheid te onderdrukken. Lichamelijk heeft dat geresulteerd in het feit dat ik regelmatig een te hoge bloeddruk en een kort lontje heb.

Misschien herken je het in mij, misschien niet. Ik heb vaak mijn woede ingehouden en inmiddels weet ik hoe slecht dat is. Daarom heb ik besloten om gewoon boos te zijn als ik dat zo voel.  

Boosheid is een emotie, een energie, die door ons lichaam raast en heeft een functie.

Voor mij is het belangrijk om die energie te doorleven op het moment dat ik het voel. En dat doe ik nu dan ook. Ik richt mijn boosheid niet op iemand of iets, maar trek mijzelf terug en richt mij op de energie die door mijn lichaam raast. Dit maakt dat ik dan schreeuw, schop en sla (op een kussen) en het helemaal uit laat razen. Uiteindelijk ontstaat er lucht en ruimte en kan ik verder. Soms moet ik echt even gaan liggen, om mijn lichaam rust te gunnen.

Naast dat het oplucht, kan ik die ‘boosheid-energie’ daarna heel goed inzetten. Juist na een woedeaanval neem ik de juiste beslissing of krijg ik de perfecte oplossing aangereikt voor een probleem.

Voor mij werkt het niet, dat ik ga overdenken waar die boosheid vandaan komt, wanneer ik deze voel. Volgens mij werkt het ook niet zo. Juist door eerst te voelen, krijgt de emotie de ruimte.

Boosheid is geen negatieve emotie.Het maakt dat je grenzen leert stellen, in je eigen kracht gaat staan en deze kracht in gaat zetten.

Maak ruimte voor je woede, ook al is die al heel lang weggedrukt. Neem de tijd om die woede te voelen en te laten razen. Uiteindelijk zal jij je lichter voelen.

Een boek wat ik op dit moment over dit onderwerp lees is “Dans van woede” van Harriet G. Lerner, een aanrader.

Uiteraard maakte ik er ook een SoulCollage® kaart over (zie foto boven), deze kaart bracht een mooi inzicht:

Je kunt je blijven richten op de schaduw in je gezicht (de boosheid), maar uiteindelijk zal het licht je boosheid ‘verlichten’. Voel waar de boosheid in je lichaam zit en geef licht en liefde aan die plek.